Jarenlang stond hij in weer en wind langs de snelweg paraat voor de automobilist met pech. Zijn plek langs voortrazende auto`s heeft Praatpaal 707 nu verruild voor de afdeling psychogeriatrie in Merefelt.

Vier maanden werkte Veerle van Engen aan de interactieve belevingspaal. ‘’Ik heb hem voorzien van een stevige voet en een beeldscherm. De filmpjes haalde ik van internet en de foto`s komen van de Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven’’.

De belevingspaal is geschikt voor de 60 dementerende bewoners van Merefelt. Wanneer de grote gele knop ingedrukt wordt verschijnt er een polygoonjournaal of foto uit de omgeving van vroeger. Op die manier wordt er geprobeerd herinneringen van vroeger weer naar boven te halen. De beelden op de belevingspaal functioneren bijvoorbeeld als gespreksstof tussen de bewoners en verzorgers of bezoekers.

Ook bewoonster Margriet van Pompe is enthousiast. ‘’Ik vind dat als je op de knop drukt, dat je best wel leuke dingen ziet, ook van de omgeving, en dat zie je niet vaak’’. Een andere bewoonster kijkt naar een Polygoonfilmpje over de introductie van de nieuwe gulden in 1967. ,,Ik vind het leuk. Ik ga hier wel eens extra zitten”, zegt ze.

De bedoeling is uiteindelijk dat er meer van deze Belevingspalen geplaatst worden.

De plaatsing van de BelevenisPraatpaal is ook door de (nationale) media opgepakt. Klik hieronder op een van de knoppen om naar een nieuwsartikel te gaan.

Algemeen Dagblad

Eindhovens Dagblad

Studio 040